Har man en lokal som man inte längre behöver på grund av kommande lokalbyte eller annan anledning har man möjligheten att göra en så kallad kontraktöverlåtelse. Det första steget är så klart att hitta intresserade parter eller företag som kan tänkas vilja ha lokalen. Hur enkelt detta är kommer så klart bero på en hel del faktorer.

Det kan vara bra att kasta ett vitt nät redan från början och lägga ut på nätet, och har man ett bra läge kommer man mest troligt inte behöva vänta länge. För en butik kommer ju stadskärnor och vältrafikerade gator vara det bästa möjliga, men då kommer man ju även behöva vara beredd på att betala premium för det. Idag samlas mer och mer i stadskärnan både på gott och ont, hyrorna blir därefter då det är här man bör vara samtidigt som servicen kraftigt försämras på landsbygden. Det gäller att ha en vågskål på var man har bäst yta för att kunna locka till sig kunder samtidigt som man vill hålla nere kostnaden på lokalen. Kanske möjliggör bredband och fiber det för dig att flytta ditt företag mer i utkanten av stadskärnan och närmare hemmet och någon som är mer beroende av kundflödet istället behöver din gamla lokal. Har du tur så går det fort att få någon som kan ta över det gamla kontraktet.

Får man sedan intressenter kan man börja förhandla om överlåtande av kontraktet. Det finns gott om kontrakt som sålts för åtskilda hundratusentals kronor. Saken är dock den att begär man för mycket kanske det faktiskt kan vara mer lönsamt för köparen att stanna kvar i sitt nuvarande läge och helt enkelt spendera mer på marknadsföring. Det gäller att veta marknaden då man ska komma fram till hur mycket man ska ta för denna överlåtelse. Det är samma här som i alla andra affärer, allt hänger på tillgång och efterfrågan.

Det är värt att poängtera att denna transaktion är helt laglig då det är en företagstransaktion, till skillnad från exempelvis en olaglig överlåtelse av hyresrätt. Vill man vara helt säkert kan man alltid kontakta Hyresnämnden och fråga om rättigheterna som kontrakthållare. Eftersom detta är en affärsuppgörelse tillfaller inte dessa pengar fastighetsägaren.

Tänkt dock på att det inte bara är läget som styr hur mycket detta kan vara värt. Efterfrågan är också en väldigt betydelsefull faktor. Om en lokal behöver mycket arbete innan den blir mer allmänt åtråvärd kan ett högt pris skrämma bort många potentiella köpare. Det kan också eventuellt vara lämpligt att fixa de renoveringarna innan beroende på vilket avtal och relation man har till sin hyresvärd sedan tidigare för att lättare få någon att ta över lokalen.

admin